Parcul Herăstrău la doar 5 minute
Grădină privată de 3000mp
Smart Home integrat
Încălzire prin pardoseală
Stații de încărcare mașini electrice
Mauricio Mesa Gomez, director general Cordia România și Spania: „Eliminarea cotei reduse de TVA 5% pentru achiziția de apartamente va pune presiune pe chirii”

Într-un context încă volatil la nivel macroeconomic, cu estimări care arată o inflație cu o singură cifră în următoarele 12 luni, dar în creștere față de prognozele anterioare (8,21% în iulie versus 7,73% în mai) și o creștere economică în 2023 de 2,5% în iulie față de 3,2% în primul trimestru, eliminarea totală a cotei de TVA de 5% pentru achiziția de apartamente va avea un impact semnificativ asupra pieței rezidențiale din România, este de părere Mauricio Mesa Gomez, director general al Cordia România și Spania.

 

„Românii s-au îndreptat într-o mai mare măsură în ultimul an și jumătate către închirierile de apartamente și au amânat decizia de cumpărare, pe fondul situației macroeconomice și geopolitice instabile din 2022, iar tendința a continuat și în 2023. În toată această perioadă, prețurile chiriilor au crescut semnificativ, în condițiile unei cereri mari, iar eliminarea cotei reduse de TVA 5% pentru achiziția de apartamente și trecerea la un TVA unic de 19% va pune presiune în sens crescător pe prețurile de vânzare, descurajând și mai mult achizițiile și împingând clienții potențiali într-o și mai mare măsură către amânarea deciziei de cumpărare și către închiriere. Evident, toată această creștere a cererii pe segmentul de închirieri, determinată în mod direct de eliminarea cotei reduse de TVA 5% pentru achiziția de apartamente, va avea reacții în lanț și va pune presiune pe nivelul chiriilor”, explică Mauricio Mesa Gomez.

Chiriile apartamenteor s-au majorat, în perioada iulie 2022 – iulie 2023, cu procente cuprinse între 8% în Timișoara și 22% în Constanța. În București, cea mai mare creștere a chiriilor, de 11,7%, a fost înregistrată la apartamentele cu două camere.

„Eliminarea totală a cotei reduse de TVA 5% pentru achiziția de apartamente va consolida preferința cumpărătorilor, atât utilizatori finali, cât și investitori de portofoliu, pentru apartamentele cu două camere, mai ales în contextul în care chiriile la acest tip de locuință au crescut și este foarte probabil să crească în continuare. De altfel, în ultimul an și jumătate am observat, la Parcului20, proiectul cu 485 de apartamente finalizat de Cordia în zona Expoziției din nordul Bucureștiului, o creștere a vânzărilor de locuințe cu două camere către investitori care le achiziționează pentru a le închiria, protejându-și astfel banii de efectele inflației”, conchide Mauricio Mesa Gomez.

 

Surse cifre: CFA. Imobiliare.ro

Contact

Abia așteptăm să ne vedem!

Vă putem prezenta toate tipurile de apartamente, cu ajutorul unui soft inteligent de vizualizare 3D a locuinței în raport cu clădirea și momentele zilei, în cadrul unei întâlniri la biroul de vânzări. În continuarea acestei prezentări, putem vizita proiectul și cele două apartamente showroom amenajate , în colaborare cu echipe de designeri și arhitecți de interior.

Completează câmpurile din dreapta iar unul dintre consultanții noștri vă vor contacta .

Adresa birou de vânzări

  • 0759 890 890
  • 031 069 97 40
  • Strada Parcului nr. 20, Bloc 2, Etaj 11, Apartament 1107 (Interfon 1107), Sector 1, București, România
  • Luni - Vineri: 10:00 - 18:00

 

 


Vezi locația
Completează câmpurile de mai jos și un coleg te va contacta pentru stabilirea unei vizite.

Sunt de acord ca datele mele cu caracter personal să fie prelucrate de Cordia România pentru a-mi trimite informații cu privire la ofertele imobiliare.
Pentru a vă asigura că oferta noastră ajunge la dumneavoastră, verificați și secțiunea Spam/Promotions.

×
Completează câmpurile de mai jos și un coleg te va contacta pentru stabilirea unei vizite.

Sunt de acord ca datele mele cu caracter personal să fie prelucrate de Cordia România pentru a-mi trimite informații cu privire la ofertele imobiliare.
Pentru a vă asigura că oferta noastră ajunge la dumneavoastră, verificați și secțiunea Spam/Promotions.