Irina Caraene, directorul de vânzări al Cordia România, a analizat, alături de ceilalți participanți la panelul cu focus pe sectorul rezidențial din cadrul Real Estate & Construction Forum 2024, eveniment organizat pe 4 martie de Business Mark, evoluția cererii și a ofertei pe segmentul de apartamente noi din primele două luni ale acestui an.
„Simțim că piața este încă foarte puternică din punct de vedere al cererii. Nu doar investițional, nu doar cei care vin la studii în București, ci și familii care vor să facă un upgrade – anul acesta, am văzut un apetit pentru apartamentele mai mari, de tip duplex. În Parcului20, proiect pe care l-am finalizat anul trecut și în care mai avem câteva locuințe disponibile spre vânzare, am observat, în ultimele câteva luni, o cerere foarte frumoasă pentru acest tip de apartamente”, a declarat Irina Caraene.
În contextul în care anul trecut au fost eliberate autorizații de construire pentru 0,8 milioane de metri pătrați utili față de 1,7 milioane de metri pătrați utili în 2022, potrivit datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică, oferta nouă de apartamente din următoarea perioadă va fi una dintre cele mai mici din istoria pieței rezidențiale din București și, cum cererea este încă puternică, acest lucru va pune presiune pe prețuri, care au crescut deja cu 10%, an/an în decembrie 2023.
„Facem planuri, mai ales pentru că în ultimii trei ani numărul autorizațiilor a fost destul de scăzut. Cererea crește, oferta scade. Am văzut, la un moment dat, o ușoară apreciere pe blocurile vechi. Acum, în ianuarie-februarie s-a sesizat o foarte ușoară apreciere pentru apartamentele cu 2-3 camere. Merită investit în apartamente noi și merită echilibrată piața”, a explicat Irina Caraene, director de vânzări în cadrul Cordia România.
Participanții la panelul cu focus pe rezidențial din cadrul Real Estate & Construction Forum au fost cu toții de părere că una dintre principalele cauze pentru tendința de creștere a prețurilor previzionată pentru următoarea perioadă este blocajul urbanistic, care are ca efect direct scăderea ofertei pe termen mediu.