De ce ați ales să participați anul acesta la Imobiliarium?
După trei ani de pauză, ne-am dorit să ne reîntâlnim clienții într-un cadru mai larg, alături de alți jucători importanți din piață. Locul ales de organizatorii Imobiliarium ne-a convins să participăm alături de cele două proiecte pe care le reprezentăm – PARCULUI20 și Jade Tower. Am așteptat sutele de vizitatori la târg în mijlocul polului de birouri din zona de nord a capitalei, foarte aproape de metrou, fără grija locurilor de parcare și într-un cadru design.
Cum au fost vizitatorii acestei ediții?
În București vin aproximativ 80.000 de locuitori anual și din acest motiv ne uităm cu optimism la evoluția pieței. Vizitatorii dornici să-și achiziționeze o locuință în partea de nord a Bucureștiului au venit documentați, cu așteptări realiste legate de preț și nu au pus problema unei negocieri a valorii apartamentului din cauza situației macroeconomice și geopolitice. Cupluri, familii tinere cu unul sau doi copii sau tineri aflați la prima achiziție ne-au trecut pragul standului. Printre vizitatorii de la târg s-au numărat și micii investitori, interesați de studiouri sau apartamente cu două camere în PARCULUI20, datorită faptului că proiectul deja finalizat este amplasat într-o zonă cu mai multe școli, facultăți și clădiri
de birouri.
Cum a fost pulsul târgului?
Chiar dacă au participat mai puțini dezvoltatori decât în alți ani, vizitatorii au fost foarte bine targetați (venituri peste 2.000 euro / familie și studii medii – superioare), deschiși să petreacă mai mult timp cu fiecare dintre noi, să afle mai multe informații decât ar fi putut găsi pe un site sau într-o broșură de prezentare. Cred cu tărie în astfel de evenimente și atâta timp cât cererea va exista va pune o presiune pe noile dezvoltări sau pe segmentul de chirii.
Care este pulsul pieței?
Pulsul pieței rezidențiale este neregulat. Cererea este în continuare ridicată, însă există mai mulți factori care fac ca tranzacțiile să se încheie mai greu decât în urmă cu un an. Vorbim aici, printre altele, despre evoluția ROBOR și IRCC, despre suspendarea PUZ-urilor, care are ca efect diminuarea livrărilor de apartamente noi, adică scăderea ofertei pe termen mediu și implicit creșterea prețurilor, despre inflația ridicată, despre creșterea costurilor utilităților.
Cum evoluează vânzările în 2022?
La începutul anului, vânzările au fost impulsionate de intrarea în vigoare a TVA-ului de 5% pentru apartamentele cu un preț maxim de 140.000 de euro. Izbucnirea războiului din Ucraina a temperat vânzările pentru o lună-două, cumpărătorii potențiali așteptând să vadă ce se întâmplă. Inflația, cea mai mare din ultimele două decenii, a afectat vânzările începând din vară, pe segmentul clienților finali, cei care achiziționează pentru locuire. Investitorii de portofoliu, care știu că achizițiile rezidențiale reprezintă o bună modalitate de a-ți feri banii de efectele inflației, au contracarat parțial această scădere a cererii. Anticipăm, pentru lunile de final de an, un reviriment al vânzărilor, întrucât cumpărătorii vor să se asigure că vor beneficia de TVA 5%, întrucât, de la anul, regulile se vor schimba din nou.